С НАДУВАЕМА ЛОДКА ОКОЛО СВЕТА

НАЧАЛО МАРШРУТ ЕКИПИРОВКА ИСТОРИЯ ЕКОЛОГИЯ EN

Маршрут

Маршрутът е р.Дунав, Черно море, р.Дон, р.Волга, р.Кама, р.Тобол, р.Иртиш, р.Об, р.Енисей, р.Ангара, ез. Байкал, р.Селенга, р.Шилка, р.Амур, р.Камчатка, Берингов проток, р.Юкон, р.Клондайк, р.Пийл, р.Маккензи, Голямо Робско езеро, Робска река, ез. Атабаска, ез. Рейндиър, р.Чърчил, Хъдсънов залив, Гренландия, Исландия, Великобритания, р.Рейн, р.Майн и р.Дунав.

Най-опасната част е от плаването е в открито море. Температурата на водата на север рядко надхвърля 4 градуса, а бурите и няколкометровите вълни са често явление. Пресичането на Тихия и Атлантическия океан е сведено до преходи в рамките на 20-30 часа. Максималният е 800 км между Killiniq (Канада) и Paamiut (Гренландия) . По този начин е възможно да се изчака добра прогноза и да се осъществи относително безопасно преминаване. Това разстояние покрива задължителното условие нужното гориво, да не надвишава товароподемността на лодката. Ако Беринговият проток през лятото е относително спокоен и откритите води между Русия и САЩ са 200 км то Хъдсъновият залив и най-вече източното крайбрежие на Гренландия се славят с изключително лошо време целогодишно. Там разстоянията са от порядъка на 500 км и прехода до Исландия е едно от големите предизвикателства на експедицията

Водосборните басейни са отделени един от друг, чрез планински вериги или плата. В древността на тези места плавателните съдове са били влачени или по-често изоставяни. След пешеходния преход били построявани нови лодки В случая, ние планираме да се възползваме от съвременната техника и екипировката да бъде превозена с автомобилен транспорт. Става въпрос само за четири влачища под 200 км. За да спазим духа на древните и за да сме сигурни, че можем да се справим със собствени сили, сме включили пресичане на Камчатка и носене на ръце на лодката и двигателя през Средния хребет от р. Тигил до Лява река

Бързите води са още едно сериозно предизвикателство. Маршрута в Канада от езерото Атабаска до река Чърчил би могъл да се премине през река Клиъруотър и езерото Трейд предполагащ рафтинг екипировка. Към момента не смятаме да се премине от там освен ако не успеем да поръчаме лодка, с конструкция, която да е комбинирана за море и бързи води.

За повече информация може да разгледате картата по-долу. Линиите маркират само реките и не следват извивките им. Цялото плаване 35 766 км а изчислено на база всички завои, но реално изминатите километри най-вероятно ще бъдат повече.