С НАДУВАЕМА ЛОДКА ОКОЛО СВЕТА

НАЧАЛО МАРШРУТ ЕКИПИРОВКА ИСТОРИЯ ЕКОЛОГИЯ EN

История

Колкото и невероятно да ви звучи българска следа може да бъде открита на територия от устието на р.Рейн в Европа с географска дължина 4 градуса до Британска Колумбия в Америка с географска дължина -130 градуса. В цели 226 градуса от общо 360 градуса от Северното полукълбо бихме могли да търсим какво наследство са оставили нашите предци

Връзката на България с Америка е изключително индиректна. Аляска е открита в началото на 18 век, но е овладяна много след като Петър I прави своите реформи и се обръща основно към запада. Въпреки това следи от кирилица, православие и църковнославянски все още могат да се открият там. Овладяването на Аляска е изцяло руско постижение и ние трябва да сме благодарни и да знаем за разпространението на българската култура в Новия свят.

При овладяването на Сибир ситуацията е доста по заплетена. Руските първопроходци отново са основни участници, но похода на Ермак в Сибир е само 30 години след завладяването на Казан. Най-популярният източник за превземането на града е "Казанска история" на Иван Глазатый. В него се говори, че града е унищожен и цялото население избито. Въпреки популярността му някои учени го определят като тенденциозен историко-художествен разказ. И това е нормално защото казанската върхушка запазва водещата си роля дълги години по късно. Цялата търговия със Сибир минава през Казан. През целия 16-17 век Казан почти се равнява на Москва като финансови приходи, а двата града оформят над 70% от фиска на цяла Русия. В Казан е и единственият приказ (министерство) извън Москва, а специализацията му е основно усвояването на нови територии. Строганови със сигурност имат български корени, а сред казаците покорители ще открием доста български имена като Курбат(Кубрат) Иванов откривателят на Байкал и Чукотка (Провидения). Темата е изключително спорна, но твърде актуална днес, когато политиката не влияе чак толкова над историческите изследвания в района.

Поречието на р.Волга и Поречието на р.Дунав до Виена през средновековието са изконно български територии. Хазарския и Аварския хаганат са твърде близки с прабългарската култура, а и основната част от населението им е или от български, или от славянски произход.

Река Рейн бележи границата между Франция и Германия, но това не значи, че няма някаква връзка с нашата история. Всички германски племена заселили се на изток от нея идват с хуните и са част от техния племенен съюз. Много спорен е въпроса дали и колко от хуните са останали на територията, но наличието на техни наследници сред германците е несъмнено. Бургундите са под много силно културно влияние от номадите. Има данни, че в Бавария през ранното средновековие се говори друг - не немски език. И ако връзката германци-хуни ви се струва твърде измислена макар че никой историк не би я оспорил, то със сигурност до X век славяните са до Хамбург, а аварски находки има и в Скандинавия. Съвременна източна Германия много бавно е завладяна от немски колонисти, а в Полша, Чехия и Трансилвания те така и не успяват да асимилират населението за разлика от Австрия.

Останалите 134 градуса от северното полукълбо са усвоени от германските и романските народи. Никой не може да не признае или омаловажи походите на викингите, откриването на Америка, експедициите на френските и английските трапери. Процесите са твърде сходни с тези в Източното Полукълбо, но за сметка на тях темата е изключително популярна и има хиляди книги, филми и сериали. Предполага се че всеки може да каже по нещо за първопроходците на запад , докато за тези на изток темата е малко позната, а е свързана с нашата история.